ایجاد خوردگی روی دیواره خارجی بوش سیلندر
ایجاد خوردگی روی دیواره خارجی بوش سیلندر میتواند دلایل مختلفی داشته باشد که در این مقاله آنها را بررسی میکنیم.
شرح و بررسی عیب:
در بوشهای سیلندر در اثر کارکرد فضاهای خالی (خوردگی حفره ای یا کاویتاسیون) در منطقه و اتر جاکت ایجاد میشود. این حفرهها معمولا در سمت فشار پیستون و یا سمت مقابل آن در نزدیکی نقطه مرگ بالا و پائین پیستون ایجاد میشوند. ایراد ایجاد حفره در منطقه ایگرد که با درشت تر شدن به درون بوش سیلندر نفوذ میکند معمولا برای تمام موتورهای دیزل که با بوش تر کار می کنند اتفاق میافتد.
کاویتاسیون چیست؟
هرگاه در حین جریان سیال خنک کننده فشار مایع در نقطهای از فشار تبخیر در درجه حرارت مربوطه کمتر شود، حبابهای بخار با گازی شکل به وجود میآیند که به همراه سیال به نقطهای با فشار بالاتر حرکت میکند. در واقع به زبان سادهتر میتوان گفت هرگاه فشار مطلق محیط از فشار تبخیر مایع مربوطه کمتر شود سیال شروع به جوشش میکند. این اتفاق در هر درجه حرارتی میتواند رخ بدهد.
علل ایجاد خوردگی روی دیواره خارجی بوش سیلندر
ایجاد خرابی حفرهای کاویتاسیون در اثر لرزش بوش سیلندر اتفاق میافتد. ارتعاش و لرزش سیلندر توسط فشار احتراق و نیروهای جانبی اعمال شده توسط پیستون باعث تشکیل حبابهای مهاجم و خوردگی حفرهای کاویتاسیون در جداره پوش و سوراخ شدن میشود. این لرزش در اثر تغییر سطح تماس پیستون با دیواره داخلی بوش در نقاط مرگ بالا و پائین پیستون اتفاق افتاده و به اطراف و اتر جاکت منتقل می شود. در این حالت ستون آب خنک کننده به عقب رانده شده و موجب انفجار حبابهای آب در مجاورت پوش سیلندر شده که در این حالت فرسایش حفرهای در دیواره بوش سیلندر اتفاق میافتد. این عیب که به خوردگی حبابی معروف است منجر به تشکیل و برخورد حباب هایی از مایع خنک کننده با سطح فلز می شود.
خرابی حفرهای کاویتاسیون توسط موارد زیر تسریع می شود:
ناکافی بودن ضدیخ در سیستم خنک کننده: لازم به ذکر است وجود ضدیخ کافی و مناسب ایجاد حبابهای بخار را کاهش میدهد.
نشتی در اجزاء سیستم خنک کننده: مانند درب رادیاتور نشتی موجب کاهش فشار در سیستم خنک کننده موتور شده و موجب تسریع القي بين سطوح – قطر داخلی فتر شیار در تشکیل حبابهای بخار و در نتیجه تشدید خوردگی حفرهای می شود.
لقی بیش از حد بوش در محفظه بلوک سیلندر: و با نامناسب بودن قطر اورینگ که منجر به فشار ناکافی در جا زدن شده باشد. این مسئله میتواند موجب عدم جذب لرزش های بوش و در نتیجه تسریع در خرابی حفرهای گردد.
استفاده از خنک کننده نامناسب (مانند آب اسیدی و غیره).
کارکرد موتور در محدوده دمایی ناکافی در صورتی که موتور در دمایی پائینتر از محدوده دمای مورد نظر طراح کار کنند میزان فشار خنک کننده پائین بوده و این مسئله موجب تسریع در تشکیل حبابهای بخار و به تبع آن ایجاد خوردگی حفره ای خواهد شد. همچنین در صورتی که پیستون به دمای کاری کافی نرسیده باشد لقی بیش از اندازه بین اجزا موجب ضربه و لرزش بیشتر در حین کار موتور و تسریع در خوردگی حفرهای می شود.
محدوده دمایی نامناسب میتواند به دلیل یکی از عوامل زیر باشد:
– ترموستات یا ترموسوئیچ سنسور دمای آب معیوب باشد.
– كلاج فن معيوب باشد به طور مثال فن به صورت یکسره کار کند.
– کاهش سطح مایع خنک کننده که منجر به ورود هوا به درون مایع خنک کننده و محفظه آبگرد می شود.
راههای پیشگیری از خوردگی حفرهای:
– همواره سیستم خنک کننده موتور مانند درب رادیاتور شیلنگها و بستها را به جهت وجود نشتی کنترل نمائید.
– از میزان ضدیخ با محافظ خورندگی مناسب در مایع خنک کننده موتور اطمینان حاصل نمائید. در هنگامی که موتور سرد است سطح مایع خنک کننده می بایست بین نقطه MAX و MIN باشد.
– از عملکرد صحیح اجزاء سیستم خنککاری (مانند و اثر پمپ ترموستات، سنسور دما و ….) اطمینان حاصل نمائید.
بنیامین دیزل پارت با ارائه قطعات با کیفیت و مشاوره تخصصی، به تعمیرکاران و دارندگان خودروهای سنگین کمک میکند تا با استفاده از راهکارهای پیشگیرانه مانند اطمینان از کیفیت مایع خنککننده و کنترل عملکرد صحیح سیستم خنککاری، عمر مفید موتورهای دیزلی را افزایش دهند. هدف این شرکت ارائه بهترین خدمات و قطعات با کیفیت بالا برای حفظ سلامت و عملکرد موتورهای دیزل است.
منبع: کتابچه TECHNICAL INFORMATION شرکت MAHLE